Naptár
2023. Szeptember
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Szakmai partnereink

Facebook

Kövessen minket

Facebookon!

Megbízható bolt

Szállító partnerünk

50.000Ft  feletti (nettó) vásárlás esetén ingyenes a szállítás.

A kiszállítás munkanapokon 8:00-16:00 óra között történik.

Hírlevél
Tanúsítvány
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Termék részletek


45300 30 l-es Műanyag badella.

45300 30 l-es Műanyag badella.

45300 30 l-es Műanyag badella.

 • Az egészségügyben keletkező hulladékok gyűjtésének rendje

   

  A veszélyes hulladék feladása (a hulladék termelőtől/átadótól) az ADR szabályozása mellett megköveteli a veszélyes hulladékok feladásával együtt járó hulladékgazdálkodási kötelezettségek szerinti feladási követelmények teljesítését.

   

  A FERTŐZÉSVESZÉLYES hulladék gyűjtésének rendje:

  Az egészségügyi intézményekben a fertőzésveszélyes hulladékok gyűjtésére szolgáló eszközök minőségi követelményeit az 12/2017. (VI. 12.) EMMI rendelet, míg a szállítás követelményeit az ADR (Veszélyes Áruk Nemzetközi Közúti Szállításáról szóló Európai Megállapodás) tartalmazza.

   

  A gyógyító tevékenység során keletkezett fertőzésveszélyes hulladékokat minősített, egyszer-használatos gyűjtőedényekben kell gyűjteni! Az edényeket megtelésük után le kell zárni! Az edényeken lévő táblázatot ki kell tölteni/hulladék fajtája, keletkezés helye, dátuma, stb. Az egészségügyi intézményekben keletkező fertőzésveszélyes hulladék 2 napig, amennyiben a hűtve tárolás megoldott, 30 napig tárolható.

   

  • Szennyezett éles vagy hegyes eszközt tartalmazó egészségügyi veszélyes hulladék, amely szúrt vagy vágott sérülést okozhat, vagy amely fertőző mikroorganizmusokkal szennyezett vagy feltételezhetően szennyezett, így az injekciós tű, injekciós fecskendő, tűvel ellátott injekciós fecskendő, infúziós és transzfúziós szerelék, vágó-vagy szúróeszköz, ampulla, tárgylemez, egyéb eszközök kizárólag ADR minősített kemény falú gyűjtőeszközökben gyűjthetők:

   

  Műanyag fóliával-, és szúrásálló betéttel ellátott papírdobozok (31010 - 31400)

   

  Keményfalú műanyag edények (41006 - 45600)

   

   

  A vérrel, váladékkal kismértékben szennyezett anyagok a szúró, vágó, éles eszközökkel keverten is gyűjthetők, amennyiben a hulladék nedvességtartalma maximum 10%.

   

  A hulladékkal telt, lezárt papírdobozokat - a könnyebb és biztonságosabb mozgatás végett - ajánlatos sárga feliratos fóliazsákba berakni még, és a zsákokat be kell kötni. A zsákon lévő táblázatot is ki kell tölteni!

   

  • Vérből vagy vérkészítményből származó, műtéti vagy más orvosi beavatkozás során visszamaradó, fel nem ismerhető (emberi vagy állati) testrészből, szervből, szervmaradványból, váladékból, laboratóriumi és kórbonctani vizsgálati anyagból vagy ezek maradványából származó hulladékok, melyek nagy nedvesség tartalommal bírnak, de nem folyékony halmazállapotúak (kellő mennyiségű nedvszívó anyaggal együtt), valamint a kísérleti állati tetemek kizárólag ADR minősített műanyag edényekben gyűjthetők:

   

  Keményfalú műanyag edények (41006 -45600)

   

   

  • A folyékony halmazállapotú fertőzésveszélyes hulladékok (pl.: a véranalizáló gépből, transzfúziós, infúziós szerelékekből, illetve sztóma-, és vizeletgyűjtő zsákokból leürített folyadékok) gyűjtésére ADR minősített, keményfalú gyűjtők használhatók:

   

  Keményfalú műanyag edények, kannák (50005 -50220) használhatók.

   

   

  • A vérrel, váladékkal kismértékben szennyezett anyagok, kötszerek, rögzítések, egyszer használatos ruhaneműk, lepedők, tamponok, katéterek, előzetesen kiürített vizelet-, bélsárgyűjtő tasakok és egyéb hasonló betegellátási hulladékok - amennyiben a hulladék nedvességtartalma maximum 10% - a sárga színű, ADR minősített műanyag (nem PVC) zsákokban gyűjthetők:

   

  Feliratos fóliazsákok (21001 -21002)

   

   

  A zsákokat célszerű lábbal működtethető hulladékgyűjtő edénybe, állványra felhelyezni. A zsákokat túlrakni veszélyes. Telítődésük után a zsák száját össze kell kötözni, azaz véglegesen le kell zárni, és a zsák oldalán lévő adattáblát pontosan ki kell tölteni.

   

   

  A NEMFERTŐZÉSVESZÉLYES hulladékgyűjtésének rendje:

   

  Az anyagi tulajdonságaik miatt veszélyes hulladékoknál, a tűz-, robbanás veszély, és/vagy a mérgező/maró/ártalmas/ irritatív tulajdonság, valamint a várható környezetszennyezés miatt szükséges az elkülönített kezelés, szelektív gyűjtés.

   

  Ezen hulladékok szelektív gyűjtésének, tárolásának, szállításának edényeit, illetve ezek anyagait a tervezett ártalmatlanítási módoknak, illetve az ADR előírásainak megfelelően kell megválasztani.  Az üzemi gyűjtőhelyen ezek a hulladékok a tárolókapacitásnak megfelelő mennyiségben, de az egy év alatt keletkező mennyiségnél több nem tárolható.

   

  Minden tevékenységet, amelynek végzése során veszélyes hulladék keletkezik, úgy kell megtervezni és végezni, hogy a veszélyes hulladék:

   

  1. mennyisége, illetve veszélyessége a lehető legkisebb legyen, illetve az a hulladék csökkenését eredményezze,
  2. hasznosítását minél nagyobb mértekben segítse elő,
  3. keletkezésének, kezelésének ellenőrzése és a mennyiségének meghatározása biztosítva legyen,
  4. Kezelése a munka-egészségügyi és munkabiztonsági szabályok maradéktalan betartásával történjen.

   

  A tevékenységről anyagmérleget kell készíteni.  A veszélyes hulladék sorsát szoros elszámolásban nyilván kell tartani, bizonylatozni kell és arról a környezetvédelmi hatóságoknak adatokat kell szolgáltatni.

   

  Ide tartoznak a vegyi összetételük miatt a következők: citosztatikumok és az ezekkel szennyezett anyagok, eszközök. Raktárakban felhalmozódott gyógyszerek, gyógy-készítmények, melyek szavatossága lejárt, vagy más okból kifolyólag kivonják a forgalomból, használatból.  Szennyezett vagy már fel nem használható vegyszer maradékok, beazonosíthatatlan anyagok, illetve a tevékenység végzése során keletkező egyéb veszélyes hulladékok, szennyezett csomagolási hulladékok.

   

  Mindezek a hulladékok fizikai és kémiai tulajdonságuknak megfelelő, ADR minősített csomagolókban, a folyékony halmazállapotúak kizárólag merevfalú, folyadékmegtartó, zárható műanyag, vagy fém, vagy üveg göngyölegekbe gyűjthetők.

   

  A szilárd halmazállapotú hulladékok gyűjthetők:

   

  ADR II-III csomagolási osztályra minősített PE (5H4/Y...) zsákban (szúró-, vágó-, éles részt nem tartalmazhat), vagy

   

  ADR II-III csomagolási osztályra minősített papírdobozban (4GV/X...)

   

  A vegyi hulladékok gyűjtőedényeinek anyaga kémiai, fizikai tulajdonságainak megfelelő flakon, kanna, ballonok, hordók, vagy IBC-k lehetnek.

   

  Például:

   

  oldószerekhez – fémkanna

   

  higanyhoz – hermetikusan zárható üveg, vagy műanyag edény

   

  savak, lúgokhoz – műanyag (nem PVC) kanna

   

  Valamennyi gyűjtőedényt - tartalmának beazonosítása végett - a veszélyes áru/hulladékok kémiai  tulajdonságaiknak  megfelelő EWC/HAK  kóddal,  UN  számmal  kell  jelölni, feliratozni,valamint megfelelő veszélyességi bárcával ellátni. Ezen feladatok ellátásához szükséges, - feladói kötelezettség a 25/2014.(IV.30.) NFM kormányrendeletbe foglaltak szerint - veszélyes áru szállítási Biztonsági Tanácsadó alkalmazása, megbízása.

   

  A kezelésre átadott hulladék felkerül a szállítójárműre, a Megrendelő átadással megbízottja és a hulladékot átvevő gépjárművezető aláírják a szükséges hulladékkísérő dokumentumokat, (Szállítási lap, szállítólevél), a szállítmány további „sorsáért” a Vállalkozó felel, ez azonban Megrendelőt nem mentesíti feladói felelősség alól.

   

  A törvényi szabályozások betartása végett, a környezet védelme, és munkatársaink védelme érdekében, kizárólag megfelelően csomagolt hulladékot veszünk át Partnereinktől.

 • Szállítási idő
  Raktárkészlettől függően változó (Legtöbb esetben 2-8 munkanap)
  Cikkszám
  45300
Webáruház készítés