Termék részletekSM50 kézi pulzoximéter

SM50 kézi pulzoximéter

Mi a pulzoximéter?

A pulzoximétert egyes élettani paraméterek monitorozására, megfigyelésére használhatjuk. A pulzoximéternek terápiás hatása nincs, azaz semmilyen kezelésre nem alkalmas. Pulzoximéterrel a perifériás vér oxigéntelítettségét monitorozhatjuk - az oxigént szállító hemoglobin molekulák arányára tudunk következtetni. Minél több oxigént szállít a vér, annál magasabb az oxigén telítettség értéke. A maximum érték 100%. Az SM50 ezen felül a pulzusszámot és a perifériás pulzusgörbét is megjeleníti.

Mi az SM50 pulzoximéter?

Felnőttek számára készült, kisméretű, hordozható pulzoximéter készülék, amelyet az ujjra csiptetett szenzor segítségével alkalmas az oxigénszaturáció mérésére, és további paraméterek kijelzésére.

Kik számára ajánlott a használata?

A készüléket orvosi, rendelői használatra javasoljuk, továbbá olyan betegeknek, akik rohamokban jelentkező ritmuszavarukat mielőbbi észlelni szeretnék (időben bevegyék gyógyszerüket, vagy segítséget tudjank hívni, stb.)
A készülék használatát többféle kórkép fennállása vagy annak gyanúja esetén javasolt az ujjra helyezni a szaturáció érték ellenőrzése céljából.
 • Légzéssel kapcsolatos kórképek: számos tüdőbetegségben (krónikus bronchitis, tüdőgyulladás, tüdődaganat, aszthma, stb.) a tüdő nem képes elegendő oxigén felvételére. A szaturáció értéke a helyzet súlyosságát mutatja. Míg 95-100% közötti érték normálisnak tekinthető, addig a 95% alatti érték kórjelző.
 • Vérkeringéssel kapcsolatos kórképek: bizonyos szíveredetű betegségekben (szívelegtelenség, kardiomiopátia, abszolút aritmia-pitvarfibrilláció, stb.) a szív nem képes elegendő vért továbbítani a végtagok (perifériák) irányába. Az ilyen esetekben a szaturáció értéke a normálisnál alacsonyabb.

Hogyan kell használni a készüléket?

Pulzoximéterrel történő méréshez helyezkedjen el kényelmesen. Üljön vagy feküdjön le. Az ujjszenzor csipesszerűen szétnyitható. A nyílásba be kell helyezni egyik kézujját (mutató, középső vagy gyűrűsujj javasolt). Ezután a készüléket be kell kapcsolni. A készülék kijelzőjén hamarosan megjelennek az adatok, de csak kb 30-40 mp múlva áll be a tényleges érték, az ekkortól látható értéket vegye csak figyelembe.

Hogyan működik a készülék?

A készülék a bekapcsolása után az ujjszenzor felső oldalán elhelyezett fényforrásból vörös és infravörös hullámtartományú fényt bocsát át az ujjon. A másik oldalon található érzékelő méri az elnyelt fény mennyiségét. A kétféle fényt másképp nyelik el az oxigént szállító és az oxigént nem szállító szövetek. Elnyelődésük arányából következtetni lehet az oxigént szállító és az oxigént nem szállító hemoglobin molekulák arányára. Minél magasabb a szaturáció érték, annál több hemoglobin szállít oxigént.

Milyen mellékhatások lehetnek?

Az eljárásnak nincs mellékhatása. Amennyiben hosszú időn át szükség van a készülék folyamatos használatára, ajánlott a 24 óránként áthelyezni egy másik ujjra. (Régi irodalmi adatok szerint a napokon át azonos helyen tartott készülék égési sérüléshez hasonló sérülést okozott.

Mennyi idő kell a pontos érték megjelenéséhez?

A szaturáció érték átlagszámításon alapul, ezért a valós értéke csak kb 30-40 másodperc elteltével áll be. Az ekkortól látható értéket kell figyelembe venni.

Milyen további szolgáltatásai vannak a készüléknek?

 • Megjeleníti a perifériás (az ujjbegyen mérhető) pulzusszámot
 • Megjeleníti a perifériás pulzushullámot - ez egy folyamatosan változó görbe, mely pulzusonként hullámzik
 • Megjeleníti a pulzuserősséget (oszlopdiagramon)
 • Pulzushang - minden észlet pulzust hang jelzi. A hang ritmusossága vagy a ritmus hiánya is kitűnő kórjelző

Kik számára NEM ajánlott a pulzoximéter?

A pulzoximéter által használt fénynek semmilyen mellékhatása sincs, így a készüléket bárki használhatja, megkötés nélkül. Az izgatott, zavart, izgő-mozgó emberen a készülék nem tud mérni.
Tulajdonság Adat
Kijelző Színes grafikus OLED
Kijelzett értékek, adatok oxigén szaturáció
pulzusszám (PR)
plethysmogram
Pulzus erősség diagram
akku töltöttség kijelzése
SpO2 mérési tartomány 0 - 100 %, a felső érték a maximális értéket jelenti
Pulzus mérési tartomány 30 - 250 ü/perc
Széles körben alkalmazható 8-26 mm ujjméretig
Fizikai méretek 140 mm x 27 mm x 74 mm
Készüléksúly 120 gr., elem nélkül
Áramforrás 4 db AA elem
Elemes működési idő 10-24 óra folyamatos használat, elemtípustól függően
 • Figyelmeztetés!
  A kockázatokról és a szakszerű használat érdekében, olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
  Cikkszám
  SM50
Webáruház készítés